Persbericht: lezing 14-08-2021 Een verhaal over de oorlog van Nederlands-Indië

MET MUZIEK, BEELD EN HET VERHAAL DOOR DE OORLOG VAN NEDERLANDS-INDIË

Was het officiële einde van Tweede Wereldoorlog op 15 augustus 1945 wel echt het einde van de oorlog? Lang niet voor iedereen. In Nederlands-Indië begon toen pas echt de strijd om de macht en het afzetten van de Nederlandse kolonie. Een strijd waarbij de Nederlands-Indiërs geen ruimte meer krijgen en vluchtten uit hun eigen land. Dit jaar nemen wij u mee naar 15 augustus 1945 in Nederlands-Indië en de vrijheidsstrijd die daarna volgde. We volgen in de lezing van Christine Urbach het pad en het verhaal van een Nederlands-Indiër. Die van haar vader.

Christine Urbach ging op zoek naar het leven van haar vader in Nederlands-Indië. Eerst alleen, later samen met haar vader. Hij nam haar mee naar zijn jonge gelukkige jaren in Nederlands-Indië, de oorlogen en het leven erna. Ze leerde wat het betekende om een tussengroep te zijn, geen Nederlander, geen Indonesiër. Ze kreeg een kijkje achter die immer vriendelijke en onderdanige glimlach. En begreep uiteindelijk de stilte achter het stilzwijgen. 

Haar zoektocht naar haar vader en voorvaderen, heeft ze beschreven in haar autobiografische debuutroman Ouvertures van een ver verleden. Hierin volgen we de familiegeschiedenis van Harrie. Door zijn ogen en door de zoektocht van zijn dochter Sofie kijken we mee in het heden en verleden van Harrie in Nederlands-Indië, Republiek Indonesië en Nederland. U bent getuige van de impact van de Tweede Wereldoorlog, de Bersiap, cultuur en afkomst van het gezin en wat ervoor nodig was om bij elkaar te blijven en te overleven.

In haar lezing van 14 augustus neemt auteur en verhalenvertelster Christine Urbach u mee door het Nederlands-Indië van haar vader. Over zijn jeugd, de relatief rustige eerste jaren en vooral over die oorlog. Zijn oorlog, een begin zonder eind.

Ze neemt u mee in het verhaal met beeld, muziek en personages en gaat terug naar die tijd, naar die oorlog. Na de lezing is er een korte pauze, waarna u samen met haar in gesprek kunt gaan over die tijd.

Datum: 14 augustus 2021
Tijd:  14 uur
Locatie: Bibliotheek Deventer
Entree: gratis
Aanmelden via bibliotheek Deventer: https://www.bibliotheekdeventer.nl/actueel/agenda/2197-muzikale-lezing-christine-urbach

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.